Grija de corp

Aseară am fost la ultima programare de pe lista investigațiilor de rutină  pe care orice femeie ar trebui să și le facă anual. În drum spre casă mă gândeam la grija și iubirea pe care noi trebuie să o arătăm corpului nostru. El e camarad de nădejde în absolut tot ce facem.  Din când în când, ar trebui să ne oprim din goana zilnică și să ne  punem câteva întrebări.
Avem grijă suficientă de corpul nostru? De pielea noastră? Îi dăm destulă odihnă? Hrană de calitate?  Îl iubim? Ne provoacă dezgust? Ne încântă privirile? E supus frecvent șocurilor? Presiunilor zilnice? Stresului? Orelor nedormite? Dependențelor?  În cazul unui răspuns afirmativ, ce facem în acest sens?
Nu trebuie să uităm nicio clipă că și corpul nostru  are nevoie mare de acel timp în care să îi vorbim. În care să simțim cum curge sângele prin el. Să simțim mușchii zvâcnind, pulsul bătând. Viața din el.
De asemenea, corpul nostru este tare deștept. Împrăștie semne, indicii când se apropie de colaps sau surmenaj Trebuie doar să fim mai conștienți să le vedem pentru a lua măsurile necesare. Totodată, trebuie să fim și proactivi cu el.  Să prindem curaj , să renunțăm la comoditate pentru a face anual niște analize de sânge de rutină. Să cerem o ecografie de abdomen superior și inferior, o ecocardiografie,  o ecografie ginecologică transvaginală , un Papanicolau, o ecografie la tiroidă, o ecografie la sân, o consultație stomatologică. Să transmitem această responsabilitate anuală şi  copiilor noştri.
Toate aceste lucruri cer timp, energie și organizare. Dar  corpul nostru merită toate acestea. Merită cu vârf și îndesat.  Avem datoria , folosindu-ne de el în tot ce facem, să ne interesăm de învelișul lui, de organele lui. Să ne asigurăm că e sănătos și să căutăm soluții când apar defecțiuni la orizont. 
Să ne lăsăm să fim vulnerabili când identificăm anumite afecțiuni. Să vorbim deschis despre ele și să căutăm cu optimism soluții. 
Sfătuiți orice mamă , fiică, soră, prietenă, frate, fiu, tată, prieten să-și facă  acele investigații  anuale. Să vorbească din când  în când cu-al lor corp.
Să se bucure de viața din el!

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Pasiunea pentru contactul uman

A lucra de acasă - beneficii & dezavantaje

Educația alimentară din bârlog