Sediul mobil a aterizat în bârlog


"Mami, am niște emoții care nu mă lasă să dorm.
De ce măi Daria?
Pentru că mâine îmi cumpărați Sediul Mobil al Patrulei.
De ce ești atât de încântată  de acești cățeluși?
Pentru că salvează vieți."

Patrula Căţeluşilor este un desen animat cu o patrulă care are în rol principal şase căţeluşi eroici: Chase, Marshall, Rocky, Zuma, Rubble şi Skye, conduşi de Ryder, un puşti priceput la tehnologie. Patrula Căţeluşilor lucrează împreună în misiunile de salvare a oamenilor.

Până în jurul vârstei de 3 ani, Dărioasa noastră dragă nu prea a fost expusă la televizor sau telefoane.  După ce a început să vorbească destul de bine și să  înțeleagă că există și conceptul de desene animate,  am expus-o treptat. Fiind o familie al cărei copil a crescut integral cu noi , au mai fost zile în care efectiv nu mai aveam energie ca să ne jucăm cu ea sau când aveam și un job pe fundal când ea era în carantină, drept urmare recunosc că am lăsat-o de multe ori și la desene. 
La cei 4 ani și 5 luni, este pasionată de acest desen animat Patrula cățelușilor, jucându-se foarte mult în timpul liber cu figurinele reprezentate acolo. 
Își imaginează că salvează păpuși, vaci, cai, bebeluși. Că merge cu elicopterul prin păduri și pansează oameni. Scenarii peste scenarii. 
La noi în bârlog, s-a încurajat mereu jocul liber, imaginativ, Daria având și o atracție aparte spre  lumea figurinelor, a poveștilor. Am fost ce-i drept o perioadă  destul de  extremistă în materie de acces a copilului la desene animate considerând, conform studiilor, că nu sunt  benefice dezvoltării lor neurologice , cel puțin în primii ani de viață.
Am mai temperat extremismul din mine deoarece experiența m-a învățat că nu e foarte sănătos să  îngrădim complet  accesul copiilor la tehnologie mai ales  pe măsură ce cresc deoarece curiozitatea lor e din ce în ce mai mare și au nevoie să deguste din toate lucrurile conform vârstei cu limitele de rigoare.
Am fost atentă la nivelul ei de dezvoltare a limbajului și totodată la dorința ei de a înțelege mai bine  ce înseamnă lumea desenelor animate înainte să o las să se uite.
Mă bucur mult  că am procedat astfel căci sunt și desene animate frumose, cu prinți și prințese, cu un fir epic frumos reprezentat în imagini. Nu toată lumea desenelor e agresivă și plină de monstruozități. Iar copiii au nevoie de eroi  și din desene, și  din  povești.  Dar și  din viața  reală.
Urmărindu-o cum îl imită pe Ryder și cât de mult se bucură când dă o mână de ajutor cu echipa lui tututor personajelor din camera ei, am prins și eu drag de acești cățeluși. Are zile în care se joacă atât de frumos, are dialoguri  cu figurinele ei și aplică unele elemente și  în viața reală , printre copii. 
Pe de altă parte, m-a impresionat bucuria ei atât de sinceră , entuziasmul nebun când a desfăcut cutia cu sediul mobil și m-a făcut să conștientizez că e atât de important să nu oferim copiilor duzine de jucării deoarece ajung să se plictisească și să nu mai aibă atâta sclipire în ochi atunci când le primesc. 
Această pornire de a cumpăra copiilor multe jucării vine și din handicapul nostru , al adultilor care nu au avut poate mai deloc jucării în copilărie. Vine poate și din cauza faptului că muncim atât de mult și nu mai avem energia să ne așezăm seara pe covor la joacă cu ei, așa că mai bine dăm câteva clickuri și curierul ne livrează elemente care-i țin pe copiii noștri ocupați. Mai umplem din goluri, din neputințe.  Nimeni nu e de judecat, dar cu siguranță din când în când trebuie să ne punem câte  un semn de întrebare mai ales când cumpărăm jucării excesiv copiilor . 
La celălalt capăt al podului, se află părinții care susțin că nu ar trebui să cumpere prea multe jucării / jocuri copiilor. Nu trebuie să pierdem din vedere faptul  că dacă analizăm bine piața  jucăriilor și cunoaștem  temperamentul, preferințele copiilor noștri, avem opțiunea să găsim lucruri tare faine pentru ei. La prețuri mai mici sau mai mari, depinde de răbdarea noastră de a face o cercetare în piață și de bugetul familiei . Prin intermediul  jocurilor pe care le cumpărăm, copiii noștri pot învăța atât de multe lucruri, iar noi avem șansa să petrecem momente frumoase cu ei, practicând la rândul nostru , jocul. 
Dragi părinți, să mai punem în cui extremele, să ne mulăm după vârsta, temperamentul și nevoile copiilor noștri. Să aruncăm un ochi în interioarele noastre înainte să burdușim casele de jucării. Să practicăm  jocul și să ne dăm  voie să  fim iarăși  copii.
Zi cu soare , joc și joacă!



Comentarii

Postări populare de pe acest blog

A lucra de acasă - beneficii & dezavantaje

Pasiunea pentru contactul uman

Educația alimentară din bârlog