Fete cucuiete și bunici din poveste

Daria  e topită după bunicul ei drag. Ne plimbăm  deseori cu ea  şi din senin ne mărturisește că are şi ea un bunic la Ploieşti pe care-l iubeşte mult, mult. Şi ne roagă să mergem să-l vizităm  că-i e dor de el...Copiii și-ale lor emoții. 
Stăteam în seara asta şi-i sorbeam din priviri...Îmi place să-i văd în acțiune. Bunicul care intră în mintea ei şi odrasla  în hohote de râs. Mi-aduc aminte şi eu vag de bunicul meu care mă ținea în brațe şi-mi inventa poveşti la gura sobei. Păcat că s-a stins prea repede...
E interesantă  relația bunici - nepoți. De multe ori, bunicele sunt cele care au grijă mare de nepoței. Le prepară bunătăți, îi alintă , se ocupă impecabil de toate treburile administrative, dar  copiii sunt mai atraşi de figura masculină... De ce ? Pentru că bunicii sunt  mai distractivi , mai naturali, nu se pricep la fel de bine ca bunicele la ritualurile gospodărești , dar  mulți dintre ei au un lipici pe care  copilul îl resimte. Știu să se joace. Probabil ăsta e unul dintre marile atuuri.   Fac uneori lucrurile pe dos, dar  ăsta e marele lor fler.  Fler pe care un copil îl simte. Îmi voi aminti mereu şi de tata când ne-a uimit pe toți luând rolul unui bunic distractiv care făcea ca toate animăluțele să o distreze pe Dărioasa lui dragă. Efectiv nu se mai sătura de ea...
Rolul nostru ca și părinte e să deschidem poarta copilului   atunci când simțim că e un potențial de relație frumoasă.  Să le dăm acces la acea relație , să-i invităm să fie mai activi în viața nepoților și să facem un pas în spate pentru a-i lăsa  în lumea lor. Să mai renunțăm la critici sau la sfaturi , să avem încredere în ei şi pur și simplu să ne bucurăm de bucuria lor.  Ține de noi dar ține şi de ei. E un efort bilateral.
Un atașament frumos și o relație de calitate se formează în timp și cer ce-i drept o investiție constantă de resurse. Timp petrecut  cu ei, răbdare și imaginație.  Desaga de amintiri ale copilului cu bunicii lor se formează prin aceste mici  ritualuri. Fie că sunt duşi la o prăjitură, la locul de joacă, la circ, la teatru, la tuns, fie că li se citesc poveşti, fie că aleargă prin casă, fie că bunicii se transformă în diverse personaje , toate aceste lucruri se întipăresc în mintea unui copil.
Povești frumoase cu bunici și nepoți! Relații de valoare cu strop de culoare!

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Pasiunea pentru contactul uman

A lucra de acasă - beneficii & dezavantaje

Hmmm...ce culoare vrei?