Educația alimentară din bârlog
Recunosc că educația alimentară pe care am primit-o de la
bunica mea unde am crescut în primii ani de viață și apoi de la mama care
ne gătea zilnic este sfântă pentru mine. Mâncarea la ore exacte, prezența
ciorbei în meniurile din bârlog e literă de lege, mixul de legume, fructe ,
carne, brânzeturi face parte din rutina noastră alimentară zilnică. Recunosc
că mai luăm o shaorma de la colț când suntem rupți de oboseală și vrem să
mâncăm ceva rapid, că mai degustăm o dată la câteva luni o aripioară cu mult
sos de la kfc sau un burger cu invazie de cartofi, că ne răsfățăm cu câte o
pizza sau un junk food , dar cu moderație. Taverna din cartier e și ea
salvatoare pentru mine în zilele în care rămân fără idei, energie și chef
să fac de mâncare, iar băieții de acolo se mișcă rapid și mâncăm ca
acasă. Meniurile de la cantină sunt și ele pe lista de soluții în
perioadele când chiar vreau să invesctesc timp și către alte activități și nu
îmi face plăcere să gătesc.
Făcând parte din gașca femeilor gurmande și gătitoare, recunosc
că-mi și place să gătesc pentru urșii mei dragi. Ador să mănânc, mă uit la ei cu drag când
mănâncă cu poftă și uit de efortul depus pentru a pregăti bucatele alese. Îmi
place să organizez mese, să ne adunăm cu toții la festin, să râdem , să glumim.
E o trăsătură moștenită de la draga mea bunică.
Sunt ce-i drept mai exigentă și în ceea ce privește
mâncarea din oraș, recunosc cu tristețe că e plină piața de extrem de multe
locuri cu mâncare excesiv de scumpă și fără gust. Mai grav este faptul că
prețul mâncării la restaurante, chiar și la cantine a crescut enorm de mult în
ultimul an. Probabil de la inflație, de la chiriile mai mari sau de la
cererea mai mare , dar cunosc destul de bine prețurile de pe piață de la
furnizorii de carne sau de legume și îmi dau seama că unele feluri de mâncare
din anumite locații sunt exagerat de
scumpe. Am ajuns clar să investim foarte mulți bani pe mâncare deoarece ne
lipsește și timpul, și educația alimentară, și voința de a mai găti.
Am ajuns la concluzia că mi-e mai la îndemănă să gătesc
decât să cumpăr zilnic meniuri și mâncăruri din tot felul de locuri. Suntem în
mare câștig și la capitolul economii deoarece cu sinceritate mărturisesc din
experiență proprie că sumele de bani
investite în mâncarea achiziționată gata gătită sunt duble față de produsele luate individual și preparate. De calitate nu mai zic
deoarece atunci când le prepari , ai și varianta de a-ți alege produsele. Cheltui mult mai mult dacă nu am o imagine
clară cu ce vreau să mănânc la micul dejun, la prânz la cină sau între mese. Și
aici vorbesc despre diferențe mari dacă alegem să avem o alimentațe diversificată
și echilibrată bazată pe niște principii nutriționale recomandate de
specialiștii din domeniu. Că dacă am opta pentru covrigi, cartofi
prăjiți, carne de pui și legume și fructe la un nivel mai low, trăiești pe
picior mare.
Așa cum lectura, scrisul, creatul de bijuterii, dragostea
pentru fotografie au devenit niște activități dragi inimii mele, și
gătitul face parte din rutina mea zilnică. Îmi dă energie și bucurie când știu
că am un oarecare control asupra produselor pe care le consum, asupra
diversității din meniu, asupra gustului și indirect asupra sănătății și greutății mele corporale.
Transmit o educație alimentară sănătoasă și copilului meu și îl ajut să
înțeleagă că mâncarea nu cade din cer, îndeplinești niște pași până ajungi să o
consumi. Spălatul vaselor e o povară pentru mine și un consum psihologic enorm deoarece diversitatea vine și cu această
provocare, dar am în plan achiziționarea unei mașini de spălat vase deoarece
cred cu tărie că e magie să o am în bucătărie.
O educație alimentară
riguroasă vine la pachet și cu o organizare nemțească în acest sens. Vinerea
de dimineață sau sâmbăta, mă îndrept către furnizorii mei din
cartier sau din piață pentru a-mi aproviziona bârlogul. Doamna de la măcelărie
mă știe deja și îmi porționează cu atenție bucățile de carne pe care le
halim cu poftă pe parcursul unei săptămâni. Am învățat cum ar trebui să aleg vita, cum arată un rasol bun. Mai am de lucru la ales
furnizorul de pește. După ce ies de la măcelărie, mă îndrept ca o roză către
aprozarul din cartier unde doamna mă așteaptă zâmbitoare. O ia pe Daria în primire
și o servește cu un fruct sau o răsfață cu o floare și eu ma plimb ca la mine
acasă alegându-mi legume și fructe după bunul meu plac încât să-mi ajungă până
miercuri, joi. Și la acest capitol aș mai avea nevoie de un gram de
perseverență pentru a-mi găsi energia să
merg într-o piață mare deoarece diferă
clar calitatea produselor, ai o ofertă mai bogată.
Prețurile sunt și ele la distanțe mari între aprozarele
de cartier și piețele mari.
Ca să nu ajung să am probleme cu spatele sau cu alte
organe de la cărat excesiv, am în plan să-mi cumpăr un cărucior mai tineresc să
pun proviziile acolo ca să mă iau apoi la întrecere cu băbuțele și bărâneii din
cartier. Fiind exigentă de fel la acest capitol, am ochit și două locații din
cartier unde au brânză bună, o smântână gustoasă și primesc bonus și ouă ca să
nu mai pierd timpul la cozile din supermarket. Și uite așa cum 70% din
alimentația pe săptămâna în curs e deja aleasă, mai rămân lactatele și alte
mici gustări și elemente necesare pentru mesele din timpul
săptămânii. Scutesc astfel drumuri la supermarket în timpul săptămânii, câștig
energie pentru alte activități, economisesc bani și creez prilejul de a ne
aduna cu toții seara la masă povestind fiecare cum a fost pe timp de zi. Mai am
și tenul mai frumos și mai luminos deoarece e clar că de alimentație se leagă
și sănătatea pielii noastre.
Weekend voios și gustos !
Comentarii
Trimiteți un comentariu