Se merită să călătorești cu un copil mic?

Greu, dar frumos. Așa aș defini călătoriile cu un copil mic.  Dar nu imposibil. Suntem o familie care iubește călătoria , care nu mai practică poate la fel de des acest hobby, dar care încearcă să-l păstreze  viu în viața lor. Am plecat la drum cu Dărioasa dragă încă de la 3 luni, au fost provocări peste provocări la multe capitole, dar  am rămas și cu multe amintiri plăcute. 
În acest sens,  aș cita câteva rânduri dintr-un capitol ce mi-a plăcut foarte tare din cartea pe care o citesc acum de  Gaspar Gyorgy - Copilul invizibil: "La baza a ceea ce eu numesc parentaj la momentul prezent se află angajamentul părinților de a deveni mai conștienți de propria persoană, de persoana copilului și de relația care există între aceștia. Uneori, acest angajament implică și următorul principiu: Dacă dorim să ne îngrijim mai bine copiii, trebuie să avem mai multă grijă de noi înșine. Mai pe românește , a avea grijă de bunăstararea copiilor înseamnă implicit a avea grijă de bunăstarea părinților. De foarte multe ori, părinților le vine mai ușor să se gândească la nevoile personale, dacă obiectivul final este bunăstarea copilului. La fel ca toți ceilalți, și părinții au propriile nevoi și dorințe, au și ei o viață proprie, la fel cum au și copiii."
Revenind la curajul de  a călători cu un copil de la vârste mici,  niște reguli și principii trebuie respectate pentru a avea o călătorie care să nu-ți iasă pe ochi și pe urechi. Plănuirea unei călătorii pornește de la bagaje, nu luăm extrem de multe lucruri după noi, iar tot ceea ce luăm este organizat pe categorii pentru a nu o lua razna când cauți ceva. Dacă ai un copil ce nu stă locului pe mașină, încerci să plănuiești plecarea funcție de orele lui de somn sau pleci dis-de dimineață ca să prinzi un trafic mai lejer pentru a mai scurta durata de  timp. Sau cauți destinații mai apropiate întrucât piața locurilor frumoase e destul de diversificată.  Prefer să pregătesc bagajele cu o zi - două înainte ca să am mintea limpede, să nu le fac în pripă și să nu alerg la ceas de răsărit după  una, alta. Cu timpul, am ajuns la concluzia că e ideal, pentru drumurile cu mașina să aibă fiecare membru al familiei rucsacul lui , sau părinții un troler și copilul bagajul lui. Le organizezi mai bine și sunt mai aerisite. Pe lângă acestea, mai e necesar un rucsac cu jucării - o parte dintre ele de dat în mașină dacă e vorba de drum lung, celelalte păstrate pentru timpul pe care-l petreci în interior. Pentru drumul cu mașina, sunt de efect jucăriile noi pe care copilul nu le-a mai văzut, deoarece îi atrag mai mult interesul.  Să nu uităm de rucsacul culinar,  o gustare , un fruct sunt necesare la drum,  mai ales dacă ai un copil gurmand.
La capitolul cazare, depinde mult de prototipul familiei , de buget dar și de felul de a fi al copilului,. Dacă ai un copil adaptabil la locurile noi, care doarme în multe condiții, și cu gălăgie, nu e ușor stimulabil de tot ce vede în mediile noi, mănâncă fără probleme , nu-ți mai cere lapte pe timp de noapte, te poți caza la pensiune sau la hotel fără a avea nevoie de bucătărie. În schimb, dacă ai un copil mai sensibil la mediile noi, dacă are anumite ritualuri la somn,  dacă e extrem de matinal și se trezește înainte să se deschidă restaurantele, ar fi indicat să te cazezi într-un loc cu bucătărie proprie  ca să poată servi micul dejun în stil extra matinal. E un stres în minus când optezi pentru o astfel de cazare deoarece nu mai ești atât de preocupat de ce face copilul în spațiile comune, dacă e gălăgios, dacă deranjează pe alții, dacă aruncă mâncarea și cred că fiecare familie are alte și alte exemple de astfel de scenarii.  De asemenea, dacă ești genul de părinte care nu acceptă ideea somnului la ore târzii în  vacanțe, ar fi iarăși indicat să optezi pentru cazarea într-un apartament sau garsonieră, deoarece părinții au acces la bucătărie unde îți pot amenaja un mini bar după ce odrasla adoarme  ca să nu fie nevoiți să se bage și ei la somn odată cu găinile. Dacă vrei o călătorie extra de lux și ai o relație ok cu bunicii , poți organiza o ieșire în care să vină și ei astfel încât poți petrece și timp în cuplu, poți face și lucruri ce nu prea sunt așa potrivite cu aria copiilor, poți pleca pe somnurile odraslelor, poți vizita locurile noi pe timp de noapte având strajă sigură la odraslă.
E de preferat în timpul călătoriilor să respectăm pe cât posibil rutina copilului, să știi de dinainte la ce restaurante să mergi  să mănânci , să ajungi la acele locații chiar un pic mai devreme de ora de prânz doarece în zonele turistice e foarte aglomerat și s-ar putea să dureze mai mult până îți vine comanda. Ideal ar fi să găsești și locuri cu spații pentru joacă mai ales pentru copiii mai mari. Ca să eviți adormitul copilului în mașină după  prânz până ajungi la locul de cazare, e de luat în calcul și varianta  comenzii onsite  deoarece câștigi neuroni prețioși.  Sunt copii ce aruncă mâncarea, ce țipă în locurile publice, ce sunt poate prea obosiți și devin agitați și plângăcioși când aduce chelnerul comanda și uite așa toată familia se încarcă negativ cu acele scenarii. În acest caz, e  de preferat să iei din drum mâncarea și să faci un festin în cameră, apoi transferi copilul direct la somn şi toată lumea e fericită. Somnul de prânz e binevenit și la părinți deoarece e foarte odihnitor și ai șansa să-l practici în călătoriile de 2-3 zile sau chiar și în cele mai lungi deoarece, spre deosebire de zilele în care stai acasă și  în intervalul acestor ore, te ocupi de mâncare, de treburile casnice , atunci când ești călător, ești scutit de treburile casnice.
Sunt momente când ei vor plânge , mai ales în cazul celor  ce nu reușesc să se exprime foarte  bine și  clipe când te întrebi de ce oare am plecat eu la drum , dar totul pornește de la energia și dorința părinților . De la chimia dintre ei, de la simbioza reciprocă. De la scopul comun de a face acel lucru asumându-ți anumite scenarii absolut inevitabile când e vorba de un copil mic.  Primești în schimbi și o compensație deoarece aceste amintiri  dobândite printr-o călătorie sunt  magice, aceste ieșiri pentru copii sunt mai importante decât poate am crede noi la acel moment. Se ajunge la o reconectare cu ei, la un ataşament tare frumos, îi înțelegi mai bine, râzi, te eliberezi de stresul cotidian și lista poate continua cu o serie multiplă de avantaje. Totodată ieșirile din cotidian fac extrem de bine pentru familiile cu copii, dar nu trebuie omise aspectele organizatorice , deoarece de multe ori lipsa lor sau așteptările noastre  irealiste duc la un fiasco în călătoriile cu un copil mic. Ține  mult de motivația noastră dacă vrem să practicăm călătoria în repetate rânduri de-a lungul unui an , dar și de un grad mai scăzut al comodității în familia respectivă.  Dacă suntem sinceri cu noi și ajungem la concluzia că noi ca și familie nu facem încă față unor ieșiri, mai bine  le evităm  deoarece copilul, indiferent de cât de mic ar fi, ne simte. Mai mult decât conștientizăm noi.
Curaj tuturor părinților ce vor să călătorească des !

Comentarii

  1. Numele meu este Hidago Daniel. Am făcut o promisiune să le spun altora lucrarea minunată a celui care a adus-o înapoi pe fosta mea iubită. El este DR.WEALTHY, care este medic de vrăji și a fost capabil să-mi readucă fostul meu. Fostul meu m-a părăsit chiar în ziua în care și-a întâlnit prietenul în locul meu, din care, fără să știu ea, n-am avut nicio legătură cu ea. S-a înfuriat chiar la vederea prietenului și am fost confuză dacă inițial era înnebunită cu ea. Zile în săptămâni și săptămâni în luni, fosta mea iubită nu mi-a spus niciun cuvânt în timp ce a plecat. Ce făceam? Așa am luat legătura cu DR.WEALTHY pe Internet, care după câteva proceduri și progrese, mi-a readus fostul meu. Cuvintele nu sunt suficiente pentru a-mi exprima sentimentele și ceea ce DR.WEALTHY a făcut pentru mine. A ridicat cu adevărat o sarcină grea de pe pieptul meu. Pentru toți cei de acolo, vă rugăm să nu credeți că situația dvs. este prea primitivă sau prea grea și complicată pentru ca cineva să o înțeleagă. Contactați DR.WEALTHY și găsiți din nou bucuria, contactați-l; wealthylovespell@gmail.com vorbești și cu el la +2348105150446

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Pasiunea pentru contactul uman

A lucra de acasă - beneficii & dezavantaje

Despre echilibristică și asumări