Idei de cină rapidă

Acum ceva timp am scris despre importanța semnificativă a  micului dejun ce ar trebui să existe în rutina zilnică a  fiecăruia dintre noi. Un lucru e cert, suntem o gașcă de urși cărora le place să mănânce bine, sănătos, colorat,  gustos și diversificat. Mesele sunt pentru noi o plăcere și  de aceea  se formează natural și o paletă variată de idei pentru cină deoarece la noi în casă se gătește constant și se pune accentul pe gust și pe calitate. E o chestiune clar de alegere și mi-ar plăcea ca fiecare dintre noi să știe ce îl face bucuros și să și aplice frecvent aceste elemnte ce-l încarcă de energie deoarece fiind  mai conștienți de aceste mici bucurii, trăim și mai intens viața zi de zi, nu doar în weekenduri sau în vacanțe. Drept urmare, am decis să adun în același loc o listă de mâncăruri pentru cină ce se prepară rapid și sunt foarte gustoase, cu mențiunea că masă de seară ar fi ideal să fie luată înainte de ora 20.00.
La noi acasă, clătitele denumite de odrasla din dotare cacatite - au un succes desăvârșit fiind făcute fără zahăr și umplute de obicei cu brânză de vaci cu miere și nucă de cocos, pastă de curmale, dulceață și finetti pe ascuns. Sunt bune și cu pastă de brânză de vaci cu smântână și mărar, voi încerca mai des și aceasta opțiune. Pe locul doi, sunt pastele , iar gustul și rapiditatea cu care  gătim această rețetă sunt date de maclavaițul de morcov, păstârnac, țelină și pătrunjel rădăcină date prin robot și puse la congelator,  aruncate  la ceas de cină în untul pus în tigaie,  adăugat un usturoi de Copălău și apoi înăbușite în apă. După câteva minute se toarnă un pic de smântâna peste ele  și se presară tarhon / busuioc /  cimbru sau alte condimente, după bunul plac al fiecăruia.  Aroma și mai intensă se poate da din parmezanul adăugat la final în farfurie. Se pretează foarte bine și un sos roșu la mâncarea de paste, dar secretul la acesta e să ai acele roșii cărnoase și aromate de vară -  puse la congelator pentru toamnă , iarnă, primăvară - pe care să le poți da pe loc la blender apoi să le amesteci cu bucățele de usturoi , adăugând și un pic de busuioc. Toate  ingredientele lăsate câteva minute la fiert și apoi puse peste pastele aburinde. Dacă tot am pomenit de acest sos aromat de tomate, putem să preparăm când e sezonul roșiilor bulion ca bază la multe alte mâncăruri dar și un sos dulce picant de roșii pe care să-l punem la cămară și să-l scoatem când ne decidem să preparăm la cină paste, ne scutește de mers prin magazine să luam diverse ingrediente. Se face rapid și e excelent la  gust. Urmează să încerc și eu pentru prima oară anul acesta rețeta și voi vedea ce iese.  Am în plan și pesto preparat în casă deoarece și el te poate salva când vrei să gătești rapid cina. 
Trecem de la cina bazată pe paste la cea gătită cu ardei kapia sau gogoșari copți simpli sau cu smântână. Se ia același maclavaiț de leguminoase,  se călesc un pic în unt cu ceapă și usturoi, sunt înăbușite toate apoi în apă, se adaugă ardeii copți tăiați felii, fie puși la congelator, fie cumpărați din supermarket, iar  la sfârșit se pune un pic de smântănă cu un mix de pătrunjel cu mărar proaspăt. E bun, bun, tare bun. Și se face foarte rapid dacă ai totul la îndemână. Dacă tot am pomenit de ardei , putem încerca dacă nu ne este foarte foame , cartofi copți, puși direct în coajă în cuptor, cam 50 de minute cu garnitura din salată de ardei kapia cu un pic de ulei, oțet și smântână. Delicioasă combinația, doar că durează mai mult să coci cartofii.
Un alt fel de mâncare apreciat în casa urșilor este brânza cu smântână cu mămăligă, se face chiar rapid , și daca mai ai și brânză de vaci pusă la congelator, e și mai bine, evitând să alergi prin supermrket seara ca să-ți gătești ceva rapid la cină. Grișul cu lapte cu miere este de asemenea salvator când odrasla se plimbă ca un titirez printre picioarele tale și cere de haleală. E delicios și merge și cu o dulceață bună. Ne mai place mult pasta de ton cu unt , ceapă mărunțită , tare bine mergând cu o cana de ceai de tei îndulcit cu miere.  
Tare mult ne mai place și brânza sărată de oaie cu măsline calamata , tarhon și ulei de măsline cu pâine din făină integrală pusă un pic la prăjitor și întinsă prin acel sos. Demențial de bun.
Ca să fie o cină mai light, recurgem mai ales când e sezonul lor, la o salată de roșii cu de toate lângă care punem nelipsitul caș scos de la congelator sau cumpărat după bunul plac. Rapid , ușor și sățios.
Dacă avem răbdare să fierbem in coajă niște cartofi și un ou, și avem la îndemână măsline, gpgoșari în oțet , ceapă roșie, putem să preparăm o salată orientală că e chiar gustoasa mai ales când o mănânci proaspătă. Pentru zilele în care dorim să mâncăm ceva mai usor, recomand salata cu avocado, rosii cherry, somon afumat sau macrou, rucola, ulei de măsline și lămâie. 
Închei cu un fel de mâncare pe care chiar dacă nu l-am mai făcut de demult, dar care îmi place mult - macaroane cu brânză dulce sau sărată după preferințe cu miere și nucă măcinată.

Pe lângă toate aceste bunătăți, mai avem seri de fast food când adormim odrasla și ne înfingem într-un burger, aripioare de la kfc, o shaorma, o pizza cu de toate, un pui fript,  o felie de tort, o ronțăială, o înghețată cu etaj deoarece și acese escapade ce conform nutriționiștilor nu sunt chiar recomandate  - nouă ne aduc bucurie și la o anumită perioadă,  recunosc fără niciun regret că dăm iama în ele.
Zile cu cine frumoase și delicioase!

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

A lucra de acasă - beneficii & dezavantaje

Pasiunea pentru contactul uman

Educația alimentară din bârlog