15 august și cultura interioară

15 august e despre 4 evenimente care vor rămâne veșnic în sufletul meu.  Ziua în care toată copilăria și adolescența mea, ne adunam la Hudești în familie și sărbătoream Hramul din sat, ziua în care l-am condus pe tata pe ultimul drum, după-amiaza în care Daria a mers prima oară nesusținuta și  ziua în care se cinstește moartea și înălțarea Fecioarei Maria cu trupul la cer. Fiecare în parte îmi aduce trăiri foarte diferite, dar intense. Totodată, ele m-au făcut să descopăr elemente profunde din cultura mea interioară, cine sunt eu cu adevărat. Un om al trăirilor intense, o familistă convinsă, o mamă dedicată și prezentă activ în viața copilului ei, o activistă a ideii de iubirie și o susținătoare la început de drum a ideii de spiritualitate. Citind minunata carte a lui Brené Brown - Curajul de a fi vulnerabil - empatizez cu definiția pe care Brown o dă culturii, explicând că această noțiune are legătură mai mult cu ceea ce suntem. Dintr-o mulțime de definiții date culturii, ea invocă una foarte simplă, cultura e modul în care facem lucrurile pe-aici. Ca și remarcă personală, cultura individuala e cu siguranță influențată  de temperament, de educația pe care am primit-o în copilărie și de evenimentele prin care trecem de-a lungul vieții, dar cel mai important e să știi categoria culturii din care faci parte, valorile tale și să ți-o asumi într-un mod cât mai sincer deoarece acest lucru te ajută să-ți schimbi radical modul de a trăi. 
În acest sens, Brené consideră că poți afla foarte multe lucruri despre cultura și valorile unei familii, a unui individ, a unei organizații, punând următoarele zece întrebări:



"1. Care comportamente sunt recompensate? Dar pedepsite?
2. Unde și cum își cheltuiesc oamenii resursele (timp, bani, atenție)?
3. Ce reguli și ce așteptări sunt urmate, întărite și ignorate?
4. Oamenii se simt suficient siguri pe ei, încât să vorbească despre ceea ce simt și să ceară ajutorul?
5. Care sunt  vacile sacre ? Cine-i va scăpa de ele pe ceilalți, cel mai probabil? Cine va dori să le apere? Conceptul de vaci sacre se găsește în orice organizatie reprezentând cu alte cuvinte persoane, situații sau subiecte despre care nu se vorbește deschis și pe care “nu este bine” să le confrunți. Persoane sau situații pe care, chiar și atunci când ele se așează “în mijlocul drumului”, toată lumea le ocolește cu sfințenie și nimănui nu-i dă prin cap să le spună respectuos să degajeze… Persoane și situații despre care, pe de altă parte, toată lumea vorbește critic și cu mare vehemență în pauzele de cafea/ țigară.
6. Care povești sunt mereu repovestite, în cadrul grupului și ce valori transmit ele?
7. Ce se întâmplă când cineva eșuează, când îi dezamăgește pe ceilalți sau comite  o greșeală?
8. Cum este percepută vulnerabilitatea (nesiguranța, riscul sau expunerea emoțională)?
9. Cât de des întâlnite sunt rușinea și învinuirea și cum iau ele naștere?
10. Care este toleranța grupului față de disconfort? Disconfortul născut din învățarea și încercarea de lucruri noi, din faptul de a da și de a primi reacții este o normă în grup, sau mai degrabă confortul este o valoarea a grupului?

Așa cum foarte bine explică Brené , aceste întrebări ne ajută să înțelegem cultura din care facem parte, dar pun în evidență și anumite discrepanțe între " ceea ce spunem" și "ceea ce facem", sau între valorile pe care le susținem și valorile pe care le punem în practică. Facem oare , cu adevărat, ceea ce spunem? Răspunsul la această întrebare poate fi foarte inconfortabil. " (Curajul de a fi vulnerabil - Brené Brown)

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

A lucra de acasă - beneficii & dezavantaje

Pasiunea pentru contactul uman

Educația alimentară din bârlog