Elogiul brânzei
Printre lucrurile ce
îmi aduc bucurie în rutina mea zilnică, se găseste si brânză. Da - am
scris bine, brânza. Alții sunt cu lucrurile mărețe ce le aduc valuri de
mulțumire și bucurie, dar eu când mă gândesc la acele zile în care aștept
la autogara brânza de Moldova, simt cum inima îmi bate mai tare de
fericire. Cu siguranță, ea îmi readuce în inimă și acele momente din
copilărie când brânza era sfântă la mesele pe care le luam cu bunicii mei.
Și când vorbesc despre
brânză, mă refer în primul rând la gustosul caș de oaie din Moldova. Nu
mai zic de acest caș pus cu sare peste iarnă, folosit la colțunași sau la
plăcintele poale în brâu. Am mâncat si am cumpărat din foarte multe
locuri brânză românească, dar caș ca cel din Moldova nu se găsește
nicăieri. Ba mai mult, am degustat direct de la sursă și din
diverse brânzeturi franțuzești și spun cu mâna pe inimă că nimic nu
egalează acest caș magic. Are un gust pe care l-aș recunoaște din sute de
brânzeturi. Este vorba bineînteles de acel caș ce respectă rețeta
tradițională iar aici mărturisesc că furnizorul a fost ales cu grijă cu
ajutorul mamei - tanti Ana din satul unde am copilărit având cunoștințe
înrădăcinate în a prepara un caș de calitate. Să-i dea Dumnezeu sănătate
multă și să transmită tradiția mai departe în famile!
De asemenea, pe lângă
cașul de oaie, sunt un mare fan al brânzei de vaci, cu precădere cea făcută în
casă ce la gust nu se compară cu brânza cumpărată din supermarket. De aproape
un an, îi fac Dariei brânză de vacă în casă și cred că s-a transmis
genetic și la ea dragostea față de brânză întrucât iubește combinația
tartinabilă de brânză de vaci, mujdei de usturoi și mărar sau brânza cu
smântână și mămăligă. Nu pot să nu amintesc și de brânza frecată cu verdeață,
mărar sau mentă , cu fulgi de chilli, iar lista poate continua la nesfârșit
când vine vorba de brânză.
Anul acesta
voi susține integral producătorii românesti de caș si voi face provizii
considerabile ca să nu mai fiu nevoită să cumpăr din brânzeturile din
supermarket care la o analiză mai profundă nu prezintă un nivel de încredere
ridicat raportându-ne la procesul de fabricație si ingrediente. Urmărind
de curând o emisiune din lanțul unei întregi campanii de conștientizare despre
modul în care se poate fabrica o brânză
- http://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/romania-te-iubesc-a-testat-calitatea-branzeturilor-care-se-vand-in-romania-si-in-occident-ce-spun-specialistii.html,
am decis că voi renunța treptat să mai cumpăr orice fel de brânză chiar și
cașcaval, îndreptându-mă spre productătorii locali mai degrabă. Ține de o
educație alimentară mai riguroasă, de respectul față de mine, față de ce
mânânc, lucru pe care vreau să-l transmit și copilului meu, mai alea că
m-am născut cu acest cult al iubirii de brânză.
La
reîntâlnirea de ieri cu acest caș ce a mers o zi întreagă cu autocarul,
bucuria a fost triplată de o urdă demențial de buna cumpărată
tocmai de la hala de brânzeturi din Botoșani, de un cașcaval făcut în
casă și de ceapa culeasă cu dragoste de bunica din grădină. A rezultat un
mic platou delicios ce mi-a reconfirmat că micile plăceri cotidiene ne fac
viața mai frumoasă numai să ne dăm acel spațiu si timp să
le si găsim și să le apreciem.
Zi
bucuroasă și brânzoasă!
Comentarii
Trimiteți un comentariu