Domnița Rina mi-a adus kilogramele din facultate

Stilul de viață bucuros înseamnă inimă curată, alimentație echilibrată, dar  și corp frumos și sănătos. De aceea, uneori cred că avem nevoie de anumite imbolduri sau evenimente care să ne zdruncine un pic rutina noastră alimentară zilnică reușind poate să ajungem la o normalitate în ceea ce privește greutatea noastră corporală. Care să ne reamintească că suntem femei frumoase, că trebuie să avem grijă de noi, atât de interiorul cât și de exteriorul nostru. 


La mine imboldul a fost curățenia  de primăvară în urma  căreia am ajuns să dau multe dintre lucrurile  care îmi  plăceau deoarece  nu mă mai încăpeau. S-a produs acel declick undeva ce m-a făcut  să-mi zic: dacă  am reușit  de multe ori să  duc lucruri pe care mi le-am propus până  la capăt, de ce nu aș putea ajunge chiar la greutatea mea din facultate? 

Mi-am setat un obiectiv măreț, ce-i drept mai mult ca să mă  ambiționeze, deși nu credeam, recunosc, că  îl voi și atinge așa cum a fost el formulat. Măreț și din cauza faptului că sunt pofticioasă, carnivoră  și gurmandă din cale afară.
Paralel am mai citit și niste  studii cu privire la un concept ce ne dă  de multe ori bătaie de cap - voința - și am cercetat ce mi s-ar potrivi cel mai bine în  materie de metode prin care aș putea să dau jos câteva  kilograme. Astfel am ajuns la mâna domniței  Rina. 

Rina e de fapt un regim alimentar ce merge pe ideea disocierii alimentelor, avantajul principal fiind constituit de o digerare rapidă și de o schimbare a metabolismului.  Așa cum ni se explică și în cartea Dieta Rina 90 , această dietă pune metabolismul leneș la treabă, îl stimulează să ardă mai mult, implicit să slăbească mai mult. Efectul de schimbare a metabolismului e garantat  conform studiului dacă se respectă cele 90 de zile, dar dacă ajungi să slăbești cât îți propui înaintea celor 90 de zile, poți să o întrerupi mai rapid cu condiția de a respecta niște principii de bază ulterior pentru a te menține. 

Mâncarea trebuie să ne facă plăcere, să ne bucure. Încercat pe propria-mi piele, acest regim nu încurajează sub nicio formă ideea înfometării, ci mai degrabă pune accentul pe o disciplină alimentară mai riguroasă dacă se dorește într-adevăr a da jos din surplusul de kilograme acumulate. 
De două luni și câteva zile îl testez și pot spune cu sinceritate că mâncarea are gust, are savoare respectând principiile Rina, trebuie doar să fiu mai organizată, să îmi pun un pic imaginația culinară la treabă şi comoditatea în cui. Am respectat-o în proporţii de 80% şi recunosc cu bucurie și sinceritate că am dat jos în jur de 8 kg. Am dat jos mâncând bine, fără să-mi fie foame sau să cântăresc ce mănânc, fără  să  mă înfometez sau să  renunț la unele dintre tabieturile mele alimentare, dar a trebuit să  fiu mai organizată   și să am la mine sau în casă ce trebuie și când trebuie. Conform studiului se pot pierde 15 kg în cele 3 luni cât ține și nu ar trebui să slăbești mai mult de 1,5 kg pe săptămână. La mine s-a aplicat această formulă, dar cred că cine are anumite restricții alimentare, diverse probleme medicale, cred că ar fi indicat un consult la nutriționist înainte de a porni la drum cu Rina. E o decizie personală de asta am și făcut o cercetare în prealabil înainte de a porni la drum cu această provocare.

Nu e o dietă clasică, e mai mult o chestiune de voinţă şi de multă organizare în ce priveşte mesele şi alimentele pe care trebuie să le cumperi în prealabil şi să le consumi într-o anumită ordine.
A trebuit să lucrez mult la topicul comoditate, la meniurile pe care trebuia să mi le pregătesc din timp şi la capitolul răbdare și echilibru. Răbdarea de a mânca din toate dar respectând o anumită ordine. De asemenea, voinţa mi-a fost pusă în repetate rânduri la încercare deoarece paralel a trebuit să gătesc diversificat pentru odraslă și consorţ și de  multe ori îmi mai făceau cu ochiul anumite alimente. Dar se poate trece şi de mania poftelor.
Mai jos, am încercat să fac un scurt rezumat al ideii promovate de acest regim că cine știe cine mai are nevoie de suportul domniței Rina, adăugând diverse idei de rețete găsite în cele două cărți on-line ale căror linkuri sunt menționate în rândurile care urmează. Repet însă  că oricine ajunge în  stadiul în  care ar vrea să  scape de kilogramele  nedorite trebuie să-si cunoască  istoricul medical  si să  aplice metoda cea mai corectă  din punct de vedere nutritional dar si personal.

În mare, ideea ar fi următoarea - sunt două perioade ale regimului Rina - primele 90 de zile reprezintă etapa mult mai riguroasă tocmai pentru a se obișnui  organismul cu un program  de alimentație  mai ordonat, mai aerisit, pentru a învăţa principiile de combinare a alimentelor, pentru a te documenta asupra a ceea ce conţine fiecare grupă de alimente în parte si pentru a ne dezvolta imaginaţia culinară. (https://ro.scribd.com/doc/160419992/cartea-rina-90). Personal, cred că această disciplină alimentară e si mai necesară pe măsură ce înaintăm în vârstă sau atunci când avem de crescut un copil.


A doua etapă (următoarele 90 de zile) ne conduce spre faza de menţinere şi cred că ţine mai mult de decizia personală de a adopta sau nu pe viitor  un stil alimentar sănătos improvizând bineînţeles funcţie de specificul familiei, al gusturilor noastre deoarece dieta în sine promovează mai mult ideea unei alimentaţii sănătoase a la longue (https://ro.scribd.com/doc/182912269/DIETA-RINA-90-de-zile-de-mentinere-doc)

Micul dejun se bazează pe fructe în ambele perioade - pe durata primelor 90 de zile şi în perioada de menţinere (următoarele 90 de zile).

Fructele oleaginoase se încadrează tot la categoria de fructe, iar eu am adăugat la fructele proaspete de la micul dejun un amestec - cât un pumn - de migdale, caju, alune de pădure , toate crude sau nuci. Aceste oleaginoase sau semințe de tot felul, in, dovleac, cânepă, le mănânc ca și gustări, iar unele dintre ele se pot folosi foarte bine și în salatele de legume.


Poţi bea cafea şi ceai, indicat fără zahăr.

Consum obligatoriu de 1.5 l apă, chiar 2 l.

În prima etapă a regimului, se respectă strict ordinea celor patru zile împărţite pe categorii de alimente (prima zi proteine ; a doua zi amidonuri;  a treia zi carbohidrati, a patra zi fructe si legume) deoarece avem de a face cu o schimbare a metabolismului, iar în a doua etapă, nu mai eşti constrâns de acea ordine, ci mai mult de respectarea combinării alimentelor la prânz şi cină şi a altor mici detalii.



Intervalul orar între mese e extrem de important. Când mâncăm proteine la prânz, trebuie să treacă patru ore până la următoarea masă, fie ea gustare sau cină. Dacă optăm pentru carbohidraţi, 3 ore, iar în cele de vitamine 2 ore.

În a doua etapă a regimului, nu mai sunt atât de multe reguli, dacă în primă fază era recomandat ca la cină să mănânci jumătatea cantităţii de la prânz - aceeaşi categorie de alimente - în cea de-a doua etapă la amiază poţi alege proteine iar seara amidon. Se merge oricum pe ideea ca masa de seară să fie mai uşoară. Ca si cantități,  eu nu am respectat ca la carte tot ce e indicat  în  regim.

De asemenea, în prima parte a regimului  - ziua de vitamine se bazează doar pe legume şi fructe crude, însă în cea de-a doua parte, fructele şi legumele pot fi consumate fierte, coapte sau înăbuşite. Aștept cu interes să ajung la cea de-a doua etapă deoarece am găsit o serie de reţete delicios de aromate şi foarte rapid de preparat.

Salata poate fi prezentă la orice masă. Din experiență recomand salatele cât  mai bogate referindu-mă  chiar si la 9-10 ingrediente folosite pentru a le da mai mult  gust si nouă  mai multă energie.

Pentru o purificare a organismului, e recomandată o dată pe lună o zi în care se consumă doar apă, dar dacă acest lucru provoacă disconfort, spre exemplu mie mi-a fost imposibil să aplic această regulă -  se poate improviza, iar în acea zi, se pot consuma supe, sucuri de legume - fructe, ceaiuri.

În fiecare zi, la masa de prânz se încurajează consumul de supe, ciorbe, însă după ce mâncăm felul principal pentru o accelerare a digestiei. Supele se consumă fără carne sau paste făinoase.

Se pune accent pe un anumit orar al meselor, nu mai mâncăm când apucăm şi nu sărim peste mic dejun.

Tot ce se mănâncă în plus se compensează cu o activitate fizică mai intensă.

Ca o remarcă  personală,  ideal ar fi să  ne băgăm  la somn mai devreme seara deoarece unul dintre  principiile obligatorii  într-un stil alimentar sănătos  e sa nu mai mănânci dupa 20.00 asa că  e bine sa evităm poftele ce ne pot lua in miez de noapte. 

Ziua 1 - ziua proteinelor
După micul dejun cu fructe, se poate consuma la prânz carne friptă sau fiartă, de exemplu 3 felii de piept de pui sau carne slabă. Se poate înlocui carnea cu 3 ouă fierte sau cu diverse brânzeturi. Ideea e să se ajungă la o porție de proteine de circa 200 gr. Alături de carne sau lactate, se consumă salată, în orice cantitate, condimentată cu sare, piper sau verdețuri, dar fără ulei, o felie de pâine, de preferință integrală și un bol de supă fără paste făinoase după masa de prânz. La cină, se consumă de preferință același meniu de la prânz, însă în jumătate din cantitate şi sărind peste pâine şi supă.

Exemple de proteine

- piept de pui, somon, vită, salam, cârnăciori, pulpe de pui, păstrăv, cotlet de porc,hamburger de pui, conservă ton, scoici, ciocănele pui, conservă sardele, coaste slabe de porc, curcan
- vinete, roşii, usturoi, conopidă, varză verde şi roşie, praz, ceapă, andive, broccoli, varză de bruxelles, morcovi, castravete, ardei gras, măsline, gulie, dovlecei, ţelină, spanac, hrean,sfeclă, castraveţi muraţi, rucolla, ridichi roşii
- oregano, rozmarin, pătrunjel frunze, ulei măsline, muştar, ghimbir, sare, piper şi alte condimente
- brânză degresată, brânză de vaci, parmezan, brânză feta, iaurt dietetic, mozzarela, ou

Ziua 2 - ziua de amidon - legume

După micul dejun cu fructe, se consumă la prânz orice fel de legume fierte la abur sau înăbuşite, condimentate cu sos de roşii, alte condimente sau verdeţuri. Pentru cină, se consumă aceleaşi legume ca şi la prânz, însă în jumătate din cantitate.

Exemple de amidonuri

Varză acră, ceapă, cartofi, porumb boabe,
usturoi, roşii, morcovi, ardei, ciuperci,mazăre,praz, conopidă, broccoli, fasole verde, castraveţi muraţi, ţelină, frunze păpădie,varză creaţă, dovlecei, vinete, ardei iuţi.
- boia, pastă roşii, chimen, dafin, piper, nucşoară, maghiran, sofran, pudră de chilli, sos tabasco, pătrunjel verde, tarhon- soia, orez, linte, fasole uscată, fulgi de soia, năut, mei, migdale

Ziua 3 - ziua de carbohidrați

După micul dejun cu fructese consumă la prânz paste cu sos simplu de roşii, cu pesto, bulion sau blat de pizza cu sos de roşii sau roşii proaspete ,fără mozarella sau carne.

Exemple de carbohidrați

- făină albă, făină integrală, făină de hrişcă, făină de porumb, spaghete, lasagna, cuş-cuş, foietaj, paste integrale, tăiţei, graham, paste cu spanac, tortilla
- drojdie, sare, zahăr, ulei, măsline, sos pesto, mentă, zeamă lămâie, praf de copt
- roşii, ciuperci, ceapă, usturoi, pătrunjel verde, morcovi, capere, vinete, sparanghel, nuci
- marmelada dietetică
- prăjiturele, ciocolată neagră

Ziua 4 - ziua vitaminelor.

Aceasta e ziua in care se consumă orice fel de fructe sau legume crude şi în orice cantitate.


Exemple de rețete pe bază de amidon

https://ro.scribd.com/doc/160419992/cartea-rina-90

Multe dintre aceste rețete se pot aplica și perioadelor de post.

Mâncare de praz cu măsline -  câteva  fire de praz, ceapă, sos de  tomate , sare piper, măsline, foi de dafin, zahăr.

Mâncare  de țelină, ceapă, sos de roșii, condimente ,sare , piper.

Tartină cu ardei kapia copt, vinete, sare, ulei.

Cartofi copți în coajă cu mujdei de usturoi.


Salată  de vinete  amestecate cu ardei copți verzi /  salată  cu r
oșii  cherry  și rucola  (merge la salata asta și un avocado, o face mai consistentă) ;


Platou cu fasole bătută, salată de vinete, salată de ciuperi  și salata de crudități (morcovi și țelină)

Guacamole cu salată de roșii și lipie făcută în casă.

Zacuscă din ardei kapia și vinete cu lipie.

Multe dintre acesste mâncăruri fiind reci, am încercat să am constant supe și ciorbe la mesele de prânz ce contribuie la o digerare mai rapidă.

Sănătate și silueta frumoasă!





























Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Pasiunea pentru contactul uman

A lucra de acasă - beneficii & dezavantaje

Despre echilibristică și asumări