Fete cucuiete și bunici din poveste

Daria  e topită după bunicul ei drag. Ne plimbăm  deseori cu ea  şi din senin ne mărturisește că are şi ea un bunic la Ploieşti pe care-l iubeşte mult, mult. Şi ne roagă să mergem să-l vizităm  că-i e dor de el...Copiii și-ale lor emoții. 
Stăteam în seara asta şi-i sorbeam din priviri...Îmi place să-i văd în acțiune. Bunicul care intră în mintea ei şi odrasla  în hohote de râs. Mi-aduc aminte şi eu vag de bunicul meu care mă ținea în brațe şi-mi inventa poveşti la gura sobei. Păcat că s-a stins prea repede...
E interesantă  relația bunici - nepoți. De multe ori, bunicele sunt cele care au grijă mare de nepoței. Le prepară bunătăți, îi alintă , se ocupă impecabil de toate treburile administrative, dar  copiii sunt mai atraşi de figura masculină... De ce ? Pentru că bunicii sunt  mai distractivi , mai naturali, nu se pricep la fel de bine ca bunicele la ritualurile gospodărești , dar  mulți dintre ei au un lipici pe care  copilul îl resimte. Știu să se joace. Probabil ăsta e unul dintre marile atuuri.   Fac uneori lucrurile pe dos, dar  ăsta e marele lor fler.  Fler pe care un copil îl simte. Îmi voi aminti mereu şi de tata când ne-a uimit pe toți luând rolul unui bunic distractiv care făcea ca toate animăluțele să o distreze pe Dărioasa lui dragă. Efectiv nu se mai sătura de ea...
Rolul nostru ca și părinte e să deschidem poarta copilului   atunci când simțim că e un potențial de relație frumoasă.  Să le dăm acces la acea relație , să-i invităm să fie mai activi în viața nepoților și să facem un pas în spate pentru a-i lăsa  în lumea lor. Să mai renunțăm la critici sau la sfaturi , să avem încredere în ei şi pur și simplu să ne bucurăm de bucuria lor.  Ține de noi dar ține şi de ei. E un efort bilateral.
Un atașament frumos și o relație de calitate se formează în timp și cer ce-i drept o investiție constantă de resurse. Timp petrecut  cu ei, răbdare și imaginație.  Desaga de amintiri ale copilului cu bunicii lor se formează prin aceste mici  ritualuri. Fie că sunt duşi la o prăjitură, la locul de joacă, la circ, la teatru, la tuns, fie că li se citesc poveşti, fie că aleargă prin casă, fie că bunicii se transformă în diverse personaje , toate aceste lucruri se întipăresc în mintea unui copil.
Povești frumoase cu bunici și nepoți! Relații de valoare cu strop de culoare!

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

A lucra de acasă - beneficii & dezavantaje

Sediul mobil a aterizat în bârlog

Și de ce totuși mai faceți copii?