Înghețată făcută-n casă
Bună de dimineața. Ce
frumoasă-i viața. Chiar dacă săptămâna care a trecut a fost mai dificilă
din punct de vedere logistic, copil consemnat la domiciliu, mailuri pending în
căsuță, programări peste programări ce nu suportau anulare, trafic
infernal, friptură carbonizată, vase inundând în chiuvetă, brațe lăsate de la
ținut odraslă în brațe, furie, nervi și nopți albe. Dar când inspir
aerul răcoros al dimineții, îmi curăț mintea de tot acest balast. Sorb o gură
de cafea fierbinte, ascult în surdină Damien Rice, The Blower's Daughter. Visez cu ochii deschiși la noua căsuță în care ne vom muta curând, la
perdele bleu ciel, la tablouri vesele , la rafturi plutitoare, la lumini calde,
la saltea pufoasă. Gândul fuge pe câmpii. Zâmbesc și iubesc.
Nu
trece mult și sunt nevoită să ies din starea de pe coclauri. Dărioasa mea s-a pus
pe picioare și are poftă maximă de mâncare. Când e acasă, bolnavă chiar
fiind, trebuie să mă organizez să-i pregătesc cam cinci mese pe zi
(feluri principale și gustări) deoarece nu e de joacă. E un must să am în minte
lista de bucate pentru a doua zi , căci furia ei când nu are mâncare pe
masă aduce furtună în bârlog.
E ce-i
drept un efort suplimentar din partea unui părinte să asigure o alimentație
echilibrată unui copil, mai ales în vremurile în care trăim cu atâtea ispite
culinare , cu probleme de gestionare a timpului personal. Respect enorm
părinții și bunicii ce își sacrifică timpul pentru a găti copilului și a-i
oferi o alimentație cu principii solide. Mă înscriu și eu în această
categorie și o fac cu mult drag. Mi-aduc aminte și astăzi de bunica cum ne
chema la masă la ore fixe, cu ciorbă și felul 2. Cât de bine mai gătea. Și cu
ce poftă mai mâncam. Iar de mama nu mai zic, cu câtă dragoste și dăruire ne-a
gătit sute de pachete pe perioada facultății.
Recunosc
că nu o mai putem controla la fel de mult pe Daria la capitolul alimentație ca
atunci când avea un an sau doi. Vede, e pofticioasă, gurmandă, vrea, face
crize, negociem cât putem, mai cedăm, mai ne enervăm, mai ne împăcăm. Un lucru
e cert, principiul de a nu da ciocolată copilului , cel puțin în
bârlog, se respect cu sfiențenie. Când ieșim din teritoriul urșilor, vede
la alți copii, își mai alege și ea de la raft uneori. Nu suntem extremiști și
nu îi interzicem să servească din alte locuri dacă i se dă , dar constant
îi explicăm pe înțelesul ei de ce nu e indicat să mâncăm atâta dulce și atâtea
bălării din comerț. Încercăm să fim și noi un exemplu pentru ea.
Mă
înțeleg cel mai bine cu ea atunci când am la mine clătite, papanași, biscuiți,
prăjitură de casă pe care i le ofer compensativ atunci când i se stârnește vreo
poftă. Nu pot ține mereu pasul cu fabricarea de handmadeuri culinare deoarece
nu-mi permite mereu timpul , dar admit că e una dintre tehnicile ce
funcționeaza cu brio. Aici se încadrează și sucul mai natural de morcovi,
sfeclă, rodie, portocale pe care i-l dau atunci când vede vreun Teddy sau
vreun Prigat.
O
tehnică constant utilizată în ultima vreme este cea cu înghețata făcută-n casă.
Stăm afară mult după ce iese de la grădiniță și din păcate parcurile sunt pline
de gherete și măsuțe cu tot felul de atracții culinare pentru ei. La prima
oprire, scoate Dragoș din desagă un covrig cu o sticluță de Sana. Este
fascinată de sticluțele mici de Sana că le poate apuca și le folosește pe
post de microfon sau mai nou ca sticlă de bere. Ca să dau din casă, ne
mai vede și pe noi că servim o bere seara pe terasa din bârlog , imitația
fiind în toi. Plinul stomacului este astfel făcut și uită
apoi de bombele culinare din jur. Apar și eu la datorie de după colț cu un
borcănaș de înghețată, de căpșuni, de cireșe, de banane, de zmeură, de afine.
Se pot pune orice fel de fructe, prefer astea de sezon românești amestecate cu
iaurt sau smântână , miere sau uneori o dulceață bună. Ambalez frumos produsul
și Dărioasa mea o halește în doi timpi și trei mișcări. Bun, mami, bun. Față luminoasă.
Am
fugit să prepar a doua gustare.
Copii
sănătoși și mâncăcioși!
Comentarii
Trimiteți un comentariu