Să ne educăm voința
Câți
dintre noi nu afirmă: dacă ai voință, orice e posibil! Ușor
de spus, tare greu de aplicat în anumite circumstanțe.
Mai ales
când vine vorba de mâncare, cu greu reușesc să-mi stăpânesc poftele. Un sos
colorat, o ciocolata buclucașă, un iz de ceafă sau afumătură - toate la un loc
fac knock-out voința. Nu zic că nu sunt bune și aceste mâncăruri, dar cu
moderație și cu respectarea anumitor reguli - asta dacă vreau să fiu o
soție good looking și o mămică sănătoasă.
În urma
unui studiu intens asupra acestui concept psihologic, concluzia e că
voința trebuie antrenată. Uneori chiar într-un stil mai ''hard''. Trebuie
de asemenea să nu facem abuz de ea deoarece e limitată. În ce
sens? Dacă ne propunem să facem prea multe lucruri și apelăm
la voință și autocontrol să ne susțină, s-ar putea să
rămânem fără resurse si ce câștigăm pe de o parte - pierdem pe de
alta.
În munca pe
care o depun în a dezvolta un stil de viață dărios, voința
e supremă pe foarte multe planuri, dar incerc să mă axez pe două / trei
arii, lucrez la ele si când observ îmbunătățiri, trec mai departe. Deocamdată
sunt la capitolul alimentație și îmi antrenez creierul mai degrabă
să respecte o anumită rutină în ceea ce mănâncă, mă controlez mai conștient
când văd efectiv pe cineva care mănâncă alimente ce nu îmi sunt necesare dar
îmi fac cu ochiul , îmi stăpânesc simțul olfactiv ce activează o poftă
nebună atunci când dau de mirosul unor mâncăruri ce îmi plac. Evit
sub orice formă să las starea de foame să mă invadeze că atunci
chiar nu ai cu cine
discuta.
Perioada
de când efectiv îmi antrenez voința în materie de alimentație e scurtă
dar sunt niște fenomene la nivel de psihic foarte interesante.
Drept
urmare - niște măsuri drastice pentru antrenarea voinței au fost luate în casa
urșilor pentru a face față ispitelor culinare:
- 90 de
zile mi-am propus să îmi însușesc regimul Rina în proporție de 80 la sută - 20%
dedicat odraslei și consorțului pentru care gătesc și mai trebuie să și degust;
- o dată pe
lună devorez supermarketul naturist de la Obor; condimente dintre cele mai
variate, mixul salvator de caju/fistic/migdale/nici, untul de
cocos, fulgii de ovăz, curmalele si fulgii de cocos sunt soluții
salvatoare în desele momente în care vreau sa gătesc
ceva rapid , dar si gustos si sănătos ;
- duminică
e ziua în care fac un tur de forță la piață;
- sâmbăta lucrez la meniul meu pe toată săptămâna (pentru ca
șansele de a face față cu brio domniței Rina să fie sporite) - paralel, schițez
și cum arată mesele celor cu arderi rapide din casă și automat se creionează
lista de cumpărături pentru o săptămână întregă. Vreau să ajung la recordul de
a nu mai pierde timp la cozi prin magazine in timpul săptmămânii , cu atât mai
mult cu cât timpul în familie va fi și mai prețios când voi reveni în câmpul
muncii. Din punct de vedere financiar, e un sistem mult mai avantajos și mai
organizat. Ce-i drept, cere un pic de timp dedicat și imaginație culinară. Dar
de ce nu ar merita oare? Pierdem atâtea ore la muncă să respectăm deadline-uri
și să atingem targeturi și de ce nu am dedica niște timp pentru un scop chiar
nobil....pentru noi? Nu se merită oare să ne respectăm mai mult și să avem mai
multă grijă de noi?
- pentru o
ieșire din rutina gătitului, apelez din când în când la un prieten și fac
o strigare la soacra mea, talentată din cale afară în ale gătitului, alintându-ne
cu tot felul de bunătăți și lăsându-ne un stoc considerabil de-ale gurii;
Nu o să dau
prea multe detalii despre anumite piedici ce pot apărea în acest proces de
auto-educare deoarece sunt încă la început de drum și chiar aș vrea să
văd rezultate pe termen un pic mai lung pentru a trece la alte obiective ce cer
voință si ambiție.
Să nu uităm deci că voința are si ea resurse epuizabile, iar după o antrenare intensă a ei pentru a îndeplini anumite scopuri, e necesară o pauză de reîncărcare pentru alte si alte proiecte/dorințe.
La cât mai multe voințe!
Comentarii
Trimiteți un comentariu