Ziua începe mai frumos cu un mic dejun sănătos


Pentru a adopta acel stil de viață sănătos de dărios din punct de vedere alimentar, nu e chiar așa de simplu. Lucrez de câteva luni la implementarea unui anumit sistem care să ne apropie de standardele unei alimentații corecte și plăcute la nivelul întregii familiei, deoarece cred că  e extrem de important ce vede un copil în familie în termeni de stil de viață alimentar și nu numai. Multe dintre lucrurile existente în primii ani de copilărie vor fi sau nu însușite de copil mai târziu și mulți părinți au așteptări mari de la copii fără ca ei la rândul lor să le fie un exemplu în acest sens încă de la vârste foarte mici. Totodată, dincolo de a fi un exemplu pentru copil, avem datoria de a fi un exemplu în primul rând pentru noi înşine, iar asta începe şi cu modul în care noi ca şi adulţi ne începem ziua pe plan alimentar.

O primă regulă a acestui sistem e ca cina să fie luată împreună în familie, adaptată  programului fiecăruia şi nu mai târziu de 20.00. Urmează crearea unei rutine în ceea ce priveşte luarea micului dejun. În primul rând să existe micul dejun la nivelul întregii familii, să existe dorinţa ca dimineaţa să te trezeşti şi să mănânci ceva consistent respectând câteva principii nutriţionale de bază. Să aduci mici detalii frumoase acelui mic dejun care să te facă să iubeşti acele momente ale dimineţii.  Sănătatea şi o stare armonioasă de spirit începe si cu modul în  care ne  începem ziua, iar un mic dejun sănătos ar trebuie să  se regăsească obligatoriu în  rutină noastră zilnică. Să înfluenţezi şi pe cel de lângă tine să prindă drag şi poftă de mic dejun.

Aceste  frumoase practici în teorie vin la pachet și cu niște acțiuni de luat în realitate. Dacă te decizi să iei micul dejun zilnic acasă, trebuie respectați niște pași.  Personal susţin următoarele activități pentru conceptul de mic dejun de calitate şi diversificat -  mers la piață / aprozar de două ori pe săptămână şi cumpărat dacă se găsesc legume şi fructe de la producătorii locali / vizitat un  supermarket o dată pe săptămână pe baza unei liste de cumpărături / mers într- un magazin naturist o dată pe lună / schițat din weekend un meniu săptămânal pentru mic dejun. E bine de adăugat  că e necesară şi o antrenare a organismului să se trezească dimineață  că degeaba ai ce mânca  dacă  nu reușești să te trezești. În  cazul meu recunosc că diverse tehnici de a deveni matinală  nu au funcționat până în  momentul  în care am devenit mamă intrând într-un proces de călire forțată și uite aşa am devenit o matinală convinsă.

Revenind la capitolul mers la piață - aici aș vrea să adaug mai ales pentru familiile cu copii că e chiar minunat să îți iei cu tine copilul la piață de când e foarte mic, să îi dai să deguste, să îl implici în acest ritual deoarece e un timp de calitate petrecut cu el și uneori, poți avea surprize plăcute mai ales la copii nemâncăcioși să prindă drag de anumite legume / fructe / condimente. O fi poate coincidență sau se explică mai mult  genetic faptul că Daria a mâncat și mănâncă extraordinar de bine, se bucură atât de mult când ne aşezăm cu toţii la masă, dar încă de dinainte să încep diversificarea cu ea, a stat mult timp cu noi în bucătărie, i-am dat periodic să miroase toate condimentele, s-a jucat în acel spațiu cât noi găteam, mâncam, a mirosit, a atins  texturi și apoi a degustat. 

Partea mai dificilă e că mintea și fizicul îți sunt solicitate mult mai mult în cadrul acestul sistem deoarece trebuie să faci anumite eforturi, să mergi constant la piață, să nu fii comod, să aduni rețete, să te documentezi asupra felurilor de mâncare care se prepară rapid, să petreci mai mult timp în bucătărie, să investești în aparatură, să exersezi până devii mai eficient la acest capitol.  Să aduci şi un pic de culoare micului dejun printr-o veselă colorată, o faţă de masă frumoasă, un meniu diversificat. Să chemi ajutoare la o anumită perioadă şi aici am un respect deosebit pentru mamă şi pentru soacră care de multe ori ne-au ajutat şi ne-au alintat cu un mic dejun copios. Dar rezultatele sunt pe măsură, iar aici e latitudinea fiecăruia să decidă sau nu ce e mai bine pentru el, pentru cel de lângă el şi pentru copil, dacă este cazul.

Micul dejun

E bine de precizat că micul dejun e considerat cea mai importantă masă a zilei, fiind recomandat să conțină - o porție de cereale integrale ce furnizeză organismului carbohidrați, o porție de alimente care conțin calciu, o porție de fructe bogate în vitamine și minerale , o porție de proteine, carnea sau ou - recomandat dar nu obligatoriu. Pentru majoritatea oamenilor ce au grijă de sănătatea lor , un mic dejun are de obicei trei componente - o porție de cereale integrale / una de produse lactate și una de fructe. 
Mai jos, am adunat câteva idei de a combina alimentele într-un mod rapid pentru a avea parte de un mic dejun copios de delicios. Optez pentru diversitate și gust. Nu există  nici la noi încă  o constanță  zilnică  în a îndeplini  toate criteriile enumerate mai sus deoarece programele sunt diferite dimineața, dar voinţa există şi am încredere că va deveni în timp şi cu ambiţie o rutină pentru noi toţi, nu numai pentru copil. Paradoxul e că suntem insistenţi cu ai noştri copii să mănânce sănătos, iar noi bem cafeaua pe stomacul gol şi nici măcar nu ne străduim să le  fim lor un model şi să luăm masa împreună dimineaţa în măsura posibilităţilor. Câte amintiri frumoase ar avea acel copil dacă măcar micul dejun şi cina ar fi luate împreună. Ar fi cu siguranţă infinit de câştigat pe multe planuri. Câte amintiri deosebite ar aduna chiar şi un cuplu fără nici măcar să existe un copil dacă dimineaţa şi-ar găsi pârghiile şi  motivaţia să înceapă dimineţile împreună, să se încarce de o energie pozitivă.

Ca o concluzie a îndemnului meu pentru prezenţa unui mic dejun în casele noastre, insist şi asupra faptului că nu vreau sa pierd mai mult de 15-20 de minute în prepararea rețetelor. Ca un exemplu, nu mi se pare ireal pentru cine începe jobul la 09.00 să se trezească la 07.00 să prepare micul dejun şi să nu le ia mai mult de 15-20 minute ca apoi măcar 30 de minute să-l savureze. Există alternative şi pentru matinalii ce încep serviciul de la 08.00, prin opţiunea de a-şi lua micul dejun la pachet dar aici ţine tot de o voinţă interioară de a-şi găsi şi timp pentru a-l degusta. O ultimă variantă e de a trece prin supermarket şi a-ţi cumpăra cele necesare bazate pe acele principii nutriţionale.

Zi cu cireşe, căpşuni, roşii, ardei, castraveţi, lobodă, spanac, sfeclă,  pătrunjel, leuştean, brânzeturi! La care se adaugă zâmbete şi energie !

Idei de mic dejun

Pentru un mic dejun delicios în care s-ar mobiliza toată familia, avem nevoie și de un pic de diversitate și inventivitate. Una e să iei micul dejun cu același fel de mâncare existent pe masă 7 din 7 zile și alta e să mai adaugi un pic de culoare, fie o față de masă nouă, o cană inedită, o felie de pâine proaspătă,o dulceață aromată, o muzică pe fundal, o brânză bună și multe idei frumoase pot completa această imagine.

Celebra combinație - lapte sau iaurt  cu mix de cereale integrale și fructe uscate e varianta cea mai simplă.

Salată de fructe cu fulgi de mei sau ovăz / nucă de cocos / miere sau pastă de curmale.

Nucă măcinată (50-100 gr) / 1 linguriță unt de cocos și o banană  / semințe de in / susan / dovleac crude.

Alune de pădure / caju / migdale crude și  măcinate / fructe de sezon aromate / unt de cocos / cacao sau pudră de roșcove.

Banană cu avocado și pudră de roșcove.

Clătite cu cremă din avocado, pere, brânză  de vaci, curmale si nucă de cocos.


Clătite cu dulceaţă.

Cremă de brânză cu pătrunjel și salată din ardei copți cu ou fiert și ulei de măsline / o felie de pâine  integrală sau lipie.

Caşcaval, roşie , castravete şi pâine integrală.

Omletă cu un pic de lapte/ mărar / ceapa călită, cașcaval sau brânză de vaci. Omletă cu verdeaţă şi cârnaţi.

Ochiuri cu caş  și un pahar de lapte.

Afine cu iaurt și pastă de curmale  și o lipie.

Biluțe din brânză frământată (telemea sau caș) / semințe de chimen / mărar / frunze de mentă.

Lipie cu unt și miere.

O cană cu lapte / o felie de pâine cu unt și dulceață.

Biscuiți din măr și făină de ovăz / orez / curmale / nucă de cocos + iaurt sau un pahar de lapte. De preferință, de făcut cu o zi înainte biscuiții.

Biscuiți din banană , fulgi de ovăz, nucă  de cocos + iaurt sau un pahar de lapte. De preferință, de făcut cu o zi înainte biscuiții că se răcesc greu.

Batoane nepreparate termic din ½ cană curmale, ½ cană de nuci / caju, ½ cană de semințe de floarea soarelui / un sfert de cană de merișoare / un sfet de cană stafide / un sfert cană fulgi de cocos. De preferință, de făcut cu o o seară înainte deoarece trebuie ținute la rece în prealabil.


Câteva trucuri pentru un mic dejun rapid şi delicios

Din frigider nu trebuie să lipsească  niciodată iaurtul, laptele, brânza de vaci,  caşul de oaie sau de capră, ouăle, untul de cocos, fructele şi carnea aleasă cu grijă pentru cei ce preferă un mic dejun bazat pe proteină, iar din bucătărie borcanele cu condimente şi oleaginoase -  migdale, nuci, caju, alune de pădure.

Ar fi ideal ca ouăle, laptele pentru a face brânza de vaci, caşul să fie cumpărate de la producători locali despre care ne-am informat în prealabil. Chiar şi cârnaţii sau şunca pe care le folosim la omletă pot fi achiziţionate de la producătorii locali.

Lipiile pot fi făcute în casă, ţin chiar şi trei zile - mi-au plăcut mult lipiile făcute de Jamila (https://jamilacuisine.ro/lipii-pentru-shaorma-reteta-video), iar dacă vrem ceva şi mai sănătos pe bază de făină integrală (urmează să încerc şi reţeta asta - (http://crocant.ro/portfolio/lipii-din-faina-integrala/). Se poate cumpăra şi o pâină pe bază de făină de sercară sau făină integrală acordând o atenţie deosebită ingredientelor de pe eticheta produsului.

Compoziţia  pentru clătite  se poate face cu o seară înainte, pusă la rece si pregătită  dimineața rapid. Sunt delicioase şi cu brânză , şi cu dulceaţă.

Ardeii kapia copți şi vintele pot fi puși la congelator din timpul verii , sunt scoși cu o zi înainte ca să se dezghețe natural şi se pot face nenumărate combinaţii tartinabile.

Afinele și murele pot fi cumpărate direct de la furnizorii români vara şi puse la congelator, iar cu ocazia asta, evităm să luăm fructe când nu sunt cele de sezon. 

Ca și fructe, perele cumpărate din piață, soiurile românești cu precădere, sunt absolut delicioase în toate salatele de fructe. Pe măsură ce ne obișnuim cu piața , cu produsele, vom ști să alegem și soiul de pere mai dulceag. Aici pot spune acelaşi lucru despre merele ionatan din piaţă, cele mai mici şi mai pătate, gălbui, sunt foarte aromate şi în combinaţie cu nucă de cocos şi pastă de curmale sunt delicioase.

De asemenea, piaţa e o alternativă şi pentru avocado-ul foarte bine copt şi aromat, mult mai ieftin faţă de supermarket.

Dulceața se poate face vară fără zahăr  sau comanda de la diverse doamne ce au talent desăvârșit. 

Prunele se pot pune la borcan fără zahăr şi prepari rapid ceva cu ele când nu avem foarte mult timp la dispoziţie.


Mic dejun inspiraţional!



Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Domnița Rina mi-a adus kilogramele din facultate

15 august și cultura interioară

O ecuație tare grea